Zorg voor de mens centraal, begint lokaal

Vandaag moet alles sneller, goedkoper, grootser. Ook in de zorg. Daardoor bestaat het risico dat het menselijke aspect binnen de zorg naar de achtergrond verschuift. Wij geloven dat lokale besturen goed geplaatst zijn om de mens (blijvend) centraal te zetten.

 De publieke zorgdiensten mogen trots zijn op de zorg die ze organiseren: deze zorg maakt de wereld (en minstens de gemeente) echt wel mooier. Zorg wordt steeds belangrijker en in elk verhaal van iedere burger komt zorg voor. Aan het lokaal bestuur om zorg op ieders maat te garanderen. Elk bestuur schrijft zo zijn eigen lokaal zorgverhaal, want iedere gemeente of stad is anders. Zorg voor de mens centraal begint lokaal! En wij beginnen bij jou. Doe daarom mee aan Expeditie Zorg.
 

Om die trots nog wat meer uit te dragen, organiseert VVSG ‘Expeditie Zorg’. In de week van 25 februari tot 1 maart roepen we alle mandatarissen op om in hun eigen zorgdiensten mee te lopen. Even de handen uit de mouwen steken in de buitenschoolse opvang, ontdekken wat er op het programma staat in het lokaal dienstencentrum, een dagje op pad met de dienst gezinszorg, proeven van het aanbod in het woonzorgcentrum… Blijf als publieke zorgdienst niet bij de pakken zitten en nodig jouw bestuur (mandatarissen, algemeen directeur,…) uit om aan den lijve te ondervinden hoe jullie zorgen voor de burgers. Laat hen de lokale verhalen ontdekken! Wat drijft de zorgdiensten, wat inspireert hen, wat zijn hun noden en die van de gebruikers? De ideale manier voor het nieuwe bestuur om inspiratie op te doen voor de komende legislatuur en zo mee het eigen lokaal verhaal te schrijven. Met een mix van intense en dankbare momenten ontdekken ze zo het eigen zorgverhaal! Want, zorg voor de mens centraal, begint bij jouw lokaal verhaal!

Om diensten te ondersteunen bij het uitwerken van deze lokale expeditie voorzien we een draaiboek en bijhorende documentatie. Gebruik deze informatie om je te inspireren.

Deze actie is een deel van de campagne 'Zorg voor de mens lokaal begin centraal'.Op deze website kan je heel wat inspiratie opdoen. Lees ook de getuigenis van Elke Verlinden, schepen van welzijn en gezondheid te Herselt.